dijous, 23 de juliol del 2020

#FemRàdioTeatreDesDeCasa

Una activitat que s'ha materialitzat en 12 Tallers realitzats en línia amb més de 170 persones, tant d'alumnat com de professorat, entre els mesos de maig i juliol.

Durant l'estat d'alarma decretat fa uns mesos, se celebrava el Dia Mundial del Teatre, com cada any el 27 de març. A TIRANT DE VEU se'ns va ocórrer de proposar alguna cosa que permetera de fer teatre durant el confinament. De seguida, i donada la nostra voluntat de treballar la veu i les seues manifestacions artístiques, vam apostar per fer ràdio teatre des de casa, a través de mitjans en línia i gratuïts. I així vam llançar una proposta que poguera ser útil tant per a les famílies confinades, com per als grups d'alumnes separats i aïllats, per als grups de teatre, els grups de lectura, els de voluntariat lingüístic, i també per al professorat de llengua i d'altres matèries d'expressió artística que volgueren proposar activitats col·lectives i col·laboratives a distància i a través de la xarxa.

La proposta #FemRàdioTeatreDesDeCasa, organitzada des de TIRANT DE VEU, tracta d'aprofitar, per tant, recursos a l'abast de tothom per eixamplar la nostra zona de confort oral en una singular i exclusiva experiència amb solvència contrastada, i vàlida per a quasi tots els públics i quasi tots els nivells educatius.

Fins i tot, vam tindre l'ocasió de mostrar-la al programa POPAP ESCOLAR de Catalunya Ràdio:https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/popap/fem-radioteatre-en-confinament/audio/1068341/La primera proposta llançada a les xarxes, per tal que les persones que volgueren pogueren encetar l'activitat pel seu compte, partia de CINC SENZILLS MOVIMENTS inicials d'acord amb el següent esquema:

1.- Podem crear una obra de teatre per al nostre grup d’amistats/familiars o escriure-la col·lectivament. També podem elegir-ne una qualsevol de les que puguem tindre per casa, trobar-ne a la xarxa (lliure de drets) o bé triar-ne una de les moltes que hi ha al següent web: www.obresdeteatre.com

2.- Ens la llegim i decidim el repartiment de personatges.

3.- Ens descarreguem el programa Audacity (gratuït i compatible) amb l’ajuda del següent tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=ZNQhSJ2phy0

4.- Enregistrem (cada persona des de sa casa) les nostres intervencions potser a través del següent tutorial:https://www.youtube.com/watch?v=23ro4CxrZuA

5.- Ens intercanviem els enregistraments, i cada persona pot fer el seu muntatge particular o bé podem fer-ne un de col·lectiu.


 El primer dels Tallers #FemRàdioTeatreDesDeCasa

El primer Taller experimental el vam fer per al grup de 6é B del CEIP Juan Carlos I (Ja deuen estar pensant a canviar-li el nom) d'Almenara, a la comarca de la Plana Baixa, al País Valencià.

Inicialment el professor del grup, Mario Viché González, va acordar amb l'alumnat de triar una obra de les que ens oferix al seu web (http://obresdeteatre.com) l'Adelaida Frias i Borràs. L'escollida va ser Expedició Aqua 24, una obra desenvolupada amb 7 escenes i de 21 pàgines de text, de caràcter juvenil (entre els 10 i els 14 anys) i de crítica social, per ser representada entre 18 i 30 actors/actrius. Com totes les de l'Adelaida, per tant, adaptable al grup aula que tinguem a classe.

En un total de tres sessions presencials en línia a través de la plataforma ZOOM, a més del temps dedicat individualment a fer enregistraments i muntatges des de casa, vam treballar aspectes relacionats amb la descàrrega del programa Audacity (gratuït i compatible amb tots els sistemes operatius), que vam fer a través del web de https://www.softcatala.org (de la manera que indicàvem al tutorial inicial:https://www.youtube.com/watch?v=ZNQhSJ2phy0), l'enregistrament de les veus i les nocions bàsiques del muntatge de veus, efectes sonors i músiques.

L'experiència ha donat com a resultat el muntatge que es pot escoltar (i visionar també, donat que ha estat convertit en vídeo) a través de l'enllaç: https://cibersisetv.blogspot.com/2020/06/teatre-de-viva-veu.html

El projecte ha inclòs, a més a més, un cartell dissenyat ad hoc per Marc-Andreu Fenollosa i Arrufat, com a il·lustrador, i per Manuel Gimeno Nàcher, com a dissenyador gràfic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada